WU

RESIDENCE

MUNICH - GERMANY

EXTENSION/ RENOVATION

YEAR: 2009- 2011

FLOOR AREA:  256 SQM

PHOTOGRAPHY: MATTHIAS HASLAUER

 

Fine-graded white tones, various room designs and discreet detailed solutions are determining the appearance of the completely renovated detached house built in the eastern part of Munich in the 1960s. Complete renewal of the sanitary and electrical installations and a highly heat-insulated building envelope with timber windows squared up to the plaster provide high energy efficiency, whereas a new attic offers unique spatial options.

The main feature of the loft is an open self-supporting steel construction.  The generous effect is emphasised by floor-to-ceiling windows on the east gable end above all by a nine-square-meter roof window which can be completely slid over the roof.  As a separate unit with kitchen and bathroom the studio offers extra space for sleeping and living.

Few different materials, the white surfaces of which showing their various specific structures, create a consistent look and feel and at the same time highly refined aesthetics. Simple, whitewashed walls, white-soaped Douglas fir wood flooring on the upper floors as well as white-spackled concrete surfaces on the ground floor develop independent living areas which give an unmistakable character to the inconspicuous house of former times.